Gå til innhold

Maria Linn Naphaug

Les mer expand_more

Maria Linn er 27 år gammel med en utdannelse som sivilingeniør hos NMBU. 

Idag jobber hun som driftsleder hos Freia!

Maria Linn sitt utdanningsløp har vært en blanding av hardt arbeid og tilfeldigheter. Hun oppfordrer jenter til å våge å tenke annerledes, stå i valgene og ikke vær redd for å tenke stort.

Navn: Maria Linn Naphaug

Alder: 27 år

Utdanning: Teknisk og Allmenne Fag (TAF) ved Porsgrunn videregående skole, med fordypning i industriell produksjon. Senere søkte jeg meg videre til Norges Miljø- og Biotvitenskapelige Universitet (NMBU) hvor jeg tok en master innen maskin-, prosess- og produktutvikling.Har du alltid hatt en visjon om hva du ville bli når du ble stor?

Svaret på det må bli nei. Jeg husker spesielt tiden i 9.klasse da det virket som alle jevnaldrende hadde bestemt seg for hva de skulle bli når de ble «store». Selv følte jeg meg alene om å ikke ha en anelse. I løpet av sommeren til 10.klasse endret dette seg. Mediene hadde høyt fokus på at det kom til å mangle mange ingeniører i årene som kom. Dette trigget nysgjerrigheten min og jeg leste meg opp på hvilke muligheter ingeniøryrket kunne bringe med seg. Det resulterte fort i at jeg innså at dette var mitt ønske og min visjon for utdannelsesløpet mitt. Den dag i dag innser jeg at de fleste nok var like i villrede som meg selv på den tiden. Jeg er stolt over valget jeg tok som 15 åring, arbeidet lagt ned siden den tid og hvor det har ført meg.

Hva inspirerte deg til å velge en teknologiutdanning?

Fra jeg var liten jente har jeg alltid vært nysgjerrig og åpen. Togsettet og Lego var favorittlekene mine. I tillegg vokste jeg opp med en far som var anleggssjåfør. Ofte kom han hjem med hjullasteren sin og jeg fikk både klatre opp, sitte i førerhuset og trykke på knapper. Mye tid ble også benyttet i pappas hobbyverksted. Der fikk jeg boltre meg så mye jeg ville og brukte nok opp det meste av småspiker og plank til å bygge egne leker. Dette er en tid i barndommen jeg mener har vært med på å forme valget om å ta en teknologisk utdanning.

Hadde du noen forbilder eller rollemodeller, eventuelt hvem?

Utenom faren min hadde jeg ikke noen videre forbilder eller rollemodeller. Samtidig var jeg aldri redd for å velge en litt annen retning enn mange av mine jevnaldrende, fordi jeg trodde på at dette var rett for meg.

Hvor og hva jobber du med i dag?

I dag jobber jeg som driftsleder for 2 av produksjonslinjene ved Mondelez International, bedre kjent som Freia på folkemunne. Og ja, det er stas å kunne jobbe med sjokoladeproduksjon og et av Norges sterkeste varemerker. Sjokoladefabrikken ligger midt i Oslo, på Rodeløkka. Her har jeg blant annet ansvar for å levere fabrikkens målsettinger, delta i prosjektstyring og har personalansvar for omkring 30 personer.

Hva er det beste med jobben og arbeidsplassen din?

Det beste med jobben min er definitivt muligheten til å jobbe såpass tett med produksjonen. Det er en varierende jobbhverdag hvor man blir involvert i ulike problemstillinger og spennende prosjekter. Det er spesielt givende å være med på alt fra A til Å. Med dette mener jeg å følge noe fra idefasen til gjennomføring og oppfølging. Jeg får være med å se hva som fungerer og finne løsninger på det som kanskje ikke fungerer like godt. Skader heller ikke at man kan spise så mye fersk sjokolade som man bare orker på jobb!

Kan du fortelle litt om utdanningsløpet ditt? Var det vanskelig å komme dit du er i dag?

Fra jeg satt meg målet om å bli ingeniør i en alder av 15 år, har det vært en blanding av hardt arbeid og tilfeldigheter som har ledet meg hit jeg er i dag. Veien via Teknisk og Allmenne Fag og fagbrev innen platearbeiderfaget, ville jeg ikke vært foruten. Jeg er stolt av at jeg til tross for kommentarer som «skal du bli helt gutt eller?», fulgte hjertet og stod på mitt. Det var nok også flere i min familie som var skeptisk til at «lille» jeg skulle jobbe på plateverksted, men denne pipa har endret lyd i ettertid. Så ja, det har krevd noe motgang og mye hardt arbeid, men det er definitivt vært en lærerik og gøy retning!

Har du et godt råd til unge jenter som vurderer en utdanning innen teknologi?

Min oppfordring til alle unge jenter der ute er å våge å tenke annerledes, stå i valgene dere tar og ikke vær redd for å tenke stort. Det er heller aldri for sent å ombestemme seg. Med en stor dose nysgjerrighet, åpenhet og stå på vilje får du til alt!