Gå til innhold

Kaja Hannestad

Les mer expand_more

Kaja er 26 år gammel og utdannet dataingeniør. Hun hadde et ønske om en utdanning som utfordret henne, og gjerne noe litt utradisjonelt!

Kaja ønsker et større mangfold i tech-bransjen. Gutter og jenter er foskjellige, men de beste løsningene finner man ofte ved å jobbe sammen.

Navn: Kaja Hannestad

Alder: 26 år

Utdanning: Vg1 Elektro, Vg2 Data og Elektronikk og Vg3 Dataelektroniker på Hamar Katedralskole før jeg gikk ut i lære ved og tok fagbrev som dataelektroniker. 


Har du alltid hatt en visjon om hva du ville bli når du ble stor?

Nei, det var mange tilfeldigheter som gjorde at jeg endte opp der jeg er i dag. I utgangspunktet søkte jeg på Medier og Kommunikasjon da jeg skulle starte på videregående, men fant raskt ut at jeg synes kameraet var mer spennende enn hvordan bildet ble. Endte derfor opp med å endre søknaden min etter fristen hadde gått ut, men angrer ikke på det i dag!

Jeg var inne på tanken om mange andre muligheter underveis i videregående utdanningen, som for eksempel flyfag og romteknologi, men elimineringsmetoden førte til at jeg endte opp med data. Etter jeg hadde tatt fagbrev ønsket jeg å ha høyere utdanning fremfor å få meg fast jobb umiddelbart, og valget falt da naturlig på NTNU i Gjøvik siden jeg ikke hadde studiekompetanse, men kunne komme inn her med fagbrev via y-veien. Her utdannet jeg meg som dataingeniør.  

I løpet av bachelorutdanningen hadde jeg utveksling ved California State University Monterey Bay (CSUMB) i et semester. I tillegg jobbet jeg et år ved CERN i Sveits. Året i Sveits førte til at bachelorutdanningen tok 4 år i stedet for 3, fordi det da kommer i tillegg til alle fagene jeg måtte ha.

Hva inspirerte deg til å velge en teknologiutdanning?

Det var nok en del tilfeldigheter, men også et ønske om en utfordring og å velge noe utradisjonelt. Jeg har flere i familien som jobber tett mot teknologi. Både familie og venner har hele veien vært støttende, og jeg har tatt valg ut i fra hva som er som er riktig for meg, uavhengig av hvor utradisjonelt det har vært.

Hvor og hva jobber du med i dag?

Jeg jobber i Intility AS, et firma som tilbyr en komplett IT-plattformtjeneste. Her jobber jeg som nettverksingeniør på Network Operation Center (NOC). Jobben består i stor grad av kundekontakt, enten gjennom support på nettverkssaker eller i form av ulike prosjekter.

Hva er det beste med jobben og arbeidsplassen din?

Det beste er at alle jobber in-house, i motsetning til de fleste konkurrerende selskaper som jobber som konsulenter, så arbeidsmiljøet er veldig bra. Jeg har også muligheten til å reise i forbindelse med jobb da vi har kunder over hele verden. I tillegg er det et ekstremt godt fagmiljø, og man har alle muligheter til å utvikle seg i den retningen man selv vil.

Kan du fortelle litt om utdanningsløpet ditt? Var det vanskelig å komme dit du er i dag?

Det krevde en god del jobb for å komme dit jeg er i dag! Y-veien gjør at man sparer et år på bachelor, da man slipper påbygg på videregående eller forkurs på høyskolen/universitetet, men det krever en del ekstra arbeidsinnsats det første året, inkludert en hel sommer med matematikk. Ingeniørstudiet er ikke for alle, men jeg trives heldigvis veldig godt med matte, så det passet meg bra. 

Jeg er også veldig glad for at jeg tok fagbrev før jeg startet på høyere utdanning, jeg tror det ga meg en stor fordel i de teoretiske fagene! Det er enklere å lære seg ting når man har knagger å henge kunnskapen på, og man kan da relatere det man lærer til det man selv har erfart i arbeidslivet tidligere.

Jeg vært veldig heldig med alle mulighetene jeg har fått underveis, som utveksling og CERN, men det betyr ikke at jeg ikke har jobbet for det.

Har du et godt råd til unge jenter som vurderer en utdanning innen teknologi?

Uansett hva du velger å utdanne deg som innenfor teknologi vil det være en relevant utdanning for fremtiden. I tillegg til dette mener jeg det er sunt for arbeidsmiljøene i teknologibransjen om man får inn flere jenter/kvinner som kan jobbe side om side med guttene. Vi er forskjellige, og jeg tror vi finner de beste løsningene ved å jobbe sammen.