Gå til innhold

Helga Synnøve Kjos-Hanssen

Les mer expand_more

Helga Synnøve er 30 år og synes det var vanskelig å velge utdanning, men forteller at det hjalp å teste ut litt forskjellige veier.

"Utfordrende betyr ikke umulig – man må bare jobbe litt ekstra for å få det til!"

Helga Synnøve i arbeidsklær

Navn: Helga Synnøve Kjos-Hanssen

Alder: 30 år

Utdanning: Sivilingeniør i Bygg- og miljøteknikk med hovedretning Betongteknologi ved NTNU i Trondheim


Har du alltid hatt en visjon om hva du ville bli når du ble stor? 

Nei, egentlig ikke. Jeg var selvfølgelig innom yrker som ‘Kunstner’ og ‘Flyvertinne’ veldig tidlig, men de visjonene ble ikke fullført.

Hva inspirerte deg til å velge en teknologiutdanning? 

Jeg ville egentlig ikke bli ingeniør, men det var kanskje fordi jeg ikke kjente til hva man kunne jobbe med, eller hvor variert den stillingen var. Pappa tipset meg om sivilingeniør, og siden jeg ikke hadde noe som dro meg mot en annen utdanning så landet jeg på dette, noe jeg trives veldig godt med. 

Hadde du noen forbilder eller rollemodeller, eventuelt hvem? 

Jeg har en kombinasjon av flere forbilder. Foreldrene mine for eksempel: Mamma sin unike evne til å kjempe løsningsorientert og innovativ i jobben sin som jordmor. Jeg ønsker å kunne være en like god kollega som det jeg vet mamma er. Og pappa som er dyktig på å se sine ansatte og fremme det beste i hver enkelt av dem. Dersom jeg ender opp i en lederstilling håper jeg å kunne implementere mamma og pappa sine gode egenskaper inn i denne rollen. 

I tillegg har jeg hatt æren av å møte noen hardbarkede kvinner i byggebransjen som jeg ser opp til, blant annet Bente Lillestøl (prosjektleder i Veidekke) og Hanne Rønneberg (Spesialrådgiver i SINTEF). Begge tok lik utdanning som meg, og det er utrolig spennende å høre om deres vei til der de er i dag, med deres utfordringer og erfaringer.

Hvor og hva jobber du med i dag? 

Jeg har jobbet i Veidekke i 4 år (siden august 2016), i to avdelinger – Veidekke Anlegg og Veidekke Bygg. I dag jobber jeg i Veidekke Bygg i Oslo, en avdeling jeg har jobbet i siden august i 2019. De tre årene før dette jobbet jeg i Veidekke Anlegg – her jobbet jeg 1,5 år ute på Munch museet-prosjektet, samt 1,5 år som betongteknolog i Veidekke sin kompetanseavdeling.

I dag jobber jeg på Oksenøya Senter-prosjektet på Fornebu. Her skal vi bygge en barnehage, barneskole og et bo- og behandlingssenter. Min funksjon i råbyggsfasen er prosjektingeniør innen betong, grunn og kvalitetssikring. Mine oppgaver er å følge betong- og grunnarbeider, samt følge opp kvalitetssikringsarbeidet til våre egne og våre underentreprenører.


Hva er det beste med jobben og arbeidsplassen din? 

Det beste med å jobben min er å være med å eie prosjektet, og ikke minst se det komme til liv. Det er utrolig artig å se fremgangen, samtidig jobbe mot et felles mål sammen med veldig dyktige kollegaer. Jeg lærer noe nytt hele tiden når jeg jobber ute på prosjekt, man blir aldri utlært og DET er herlig. Og selvfølgelig det sosiale på brakka, det er jobbfamilien min!


Kan du fortelle litt om utdanningsløpet ditt? Var det vanskelig å komme dit du er i dag? 

Jeg var helt klart litt vinglete i starten. Jeg begynte på siv.ing. i Kommunikasjonsteknologi, her gikk jeg ett år, men merket at det ikke var helt min vei. Jeg testet også et år på Idrett- og bevegelsesvitenskap-bachelor på NTNU, egentlig bare for å prøve noe helt annet. Her fant jeg ut at jeg trengte mye mer tall i min utdanning. Jeg liker helt klart tall bedre enn ord. Da ble det ned igjen på Gløshaugen for å prøve ut bygglinjen. Jeg fant ut at jeg likte en utdanning hvor jeg kunne se for meg det jeg holdt på med og regnet på - til det passet bygg veldig bra! Jeg likte meg godt på bygg, og ble der til endt studie. 

Jeg syns jeg det var vanskelig å bestemme seg, men det hjalp å teste ut litt veier. På den måten vet med sikkerhet at jeg valgte riktig. Vi må jo nyte godt av mulighetene vi har i Norge å prøve forskjellige studier dersom man er usikker. 

Om det var vanskelig å komme dit jeg er i dag; vel, jeg syns NTNU var utfordrende, det er ingen løgn. Jeg gikk fra å være en middels+ student på videregående, til å komme i klasse med bare slike gode studenter fra hele Norge, det kjenner man på. Men jeg fikk meg mange gode venner, vi jobbet sammen med i kollokviegrupper og sosialiserte meg med disse. Jeg fant også fort ut at det selvfølgelig var flere som syns skolen var utfordrende – det gjorde veldig godt å høre at jeg ikke var alene. Og med det lærte jeg at utfordrende ikke betyr umulig – man må bare jobbe litt ekstra for å få det til.


Har du et godt råd til unge jenter som vurderer en utdanning innen teknologi? 

Om du er nysgjerrig på teknologi og hvordan fremtiden tilpasser seg de forskjellige kravene som stilles innen bærekraft, IT, innovasjon, utførelse m.m. - så er i hvert fall mulighetene mange innen dette feltet!

En tech-utdanning kan åpne mange artige dører – enten du vil bli fagekspert på ett område, en medarbeider uten lederansvar eller en leder på hvilket som helst nivå, så finner du mulighetene innen teknologi. Det er ikke alltid like viktig om du velger den ene retningen eller den andre, gjennom en teknisk utdanning lærer du å tilegne deg mye og nytt fagstoff - du lærer å lære. Jeg ønsker å se og møte flere hardbarkede kvinner i bransjen - er det deg? 

Si som Pippi: "Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert!"

Lykke til!