Gå til innhold

Farhat er 24 år, miljøbevisst og ønsker å gjøre i forskjell!

Farhat hadde P-matte på videregående og ingen av realfagene som kreves for å komme inn på ingeniørstudiet. Hun ville ikke å gå forkurs, men søkte seg heller inn på tre-terminsordningen til OsloMet! Les mer om utdanningsløpet til Farhat under!

Farhat holder foredrag

Navn: Farhat Fazli 

Alder: 24 år

Utdanning: Jeg har studert Energi og Miljø i bygg og er da utdannet VVS-ingeniør. Jeg studerte ved OsloMet.

Har du alltid hatt en visjon om hva du ville bli når du ble stor?

Ikke i det hele tatt! Jeg har alltid hatt som mål å gjøre en forskjell. Med det i bakhode så bestemte jeg meg tidlig for å egentlig bli journalist. Jeg skulle da reise tilbake til hjemlandet mitt, Afghanistan, og bruke det jeg kunne om mitt språk, kultur og historie. På den måten skulle jeg bidra til en forskjell, men etter videregående og i løpet av friåret så fant jeg ut at det finnes så utrolig mange måter å gjøre den forskjellen på. Jeg ble opptatt av global oppvarming og hadde lyst til å være en del av den bærekraftig utvikling. Derfor bestemte jeg meg for å studere Energi og Miljø i bygg. 

Hva inspirerte deg til å velge en teknologiudanning?

Jeg ble inspirert av ideen om å gjøre en forskjell. Fakta er at nesten 40% av det totale miljøutslippet kommer i dag fra bygg. Det syns jeg er for høyt, og det er nettop her jeg ønsker å legge mitt bidrag til å gjøre en forskjell.

Hadde du noen forbilder eller rollemodeller, eventuelt hvem?

Jeg har vært så heldig og hatt ikke bare én, men flere forbilder/rollemodeller i livet mitt. Min krets har vært bestående av sterke og motiverende medsøstere. Dette er kvinner som har fightet, hatt troen på meg når jeg minst hadde det selv og rett og slett vært en kjempe inspirasjon. Også må det nevnes at jeg har hatt to brødre som har hjulpet meg mye på veien.

Hvor og hva jobber du med i dag?

Akkurat nå jobber jeg som teknisk byggeleder for OPAK AS. Jeg har en jobb som er veldig variert og som endrer seg ut ifra hvilket prosjekt jeg holder på meg. Per i dag jobber jeg med å i gang sette ENØK-tiltak for Oslo skoler- altså få skolene til å utnytte energi mer effektivt.

Hva er det beste med jobben og arbeidsplassen din?

Det beste med jobben min er først og fremst variasjonen. Det er nesten ingen dager som er like. Man møter hele tiden nye utfordringer og på den måten lærer noe nytt nesten hver eneste dag.

Videre syns jeg det er sykt gøy å se resultatet av det man holder på med. Jeg kan jobbe med en skole i en periode og etter noen par måneder så ser jeg hvor mye de har redusert energiforbruket sitt- det syns jeg er skikkelig gøy å følge med på!

Kan du fortelle litt om utdanningsløpet ditt? Var det vanskelig å komme dit du er i dag?

Jeg hadde P-matte på videregående og absolutt ingen av de realfagene som kreves for å komme inn på ingeniørstudiet. Ikke ønsket jeg heller å gå forkurs, så derfor søkte jeg meg inn på tre-termingsordningen på OsloMet. Det fungerer da slik at du istedenfor å gå et helt år med forkurs for å ta opp de realfagene du mangler, så ofrer du totalt 2 sommerferie for å ta opp disse fagene. Det er litt kjipt å ikke spise is og bade når alle andre har sommerferie, men resultatet er jo at du blir fortere ferdig og det jeg syns jeg var verdt det. 

Jeg opplevde at den veien å gå var litt krevende, spesielt fordi jeg er den typen som må lese en setning x-antall ganger og gjøre de samme oppgavene gjentatte ganger før jeg forstår hva som står der. Men den mestringsfølelsen man får når du faktisk forstår hva mattestykket betyr, når du forstår hva fysikken betyr i virkeligheten- den er så sinnsykt digg og mye av min «drive» bestå rav nettopp den følelsen. Har du et godt råd til unge jenter som vurderer en utdanning innen teknologi?

Mitt tips er at ting virker alltid mye vanskeligere enn det det faktisk er. Jeg syns det hørtes kjempe skummelt ut med matte, fysikk og kjemi, men det er egentlig ikke så vanskelig hvis man faktisk setter seg ned med det.