Gå til innhold

Aleksandra Marie Høye

Les mer expand_more

"Jeg har alltid likt å både skrive og regne, så valget mellom å ta realfag eller samfunnsfaglige fag var ikke lett."

På videregående falt valget på samfunnsfaglige fag, men Aleksandra tok opp realfagene som privatist for å komme inn på drømmestudiet. I dag er Aleksandra ingeniørstudent ved NTNU, hvor hun går "Bygg og miljø"!

Visste du at det finnes gratis leksehjelp i realfag for ungdomsskole- og videregåendeelever?

Navn: Aleksandra Marie Høye

Alder: 22 år, født i 1999.

Tittel: Bygg og miljø-student ved NTNU Trondheim

Kan du ta oss gjennom utdanningsløpet ditt, fra videregående til i dag?

På videregående gikk jeg studiespesialisering med fordypning i samfunnsfaglige fag. Jeg har alltid vært glad i både å skrive og å regne, så valget mellom å ta realfag eller samfunnsfaglige fag var ikke lett. Til syvende og sist var det egentlig bare tilfeldig at jeg valgte å gå SSØ. Etter endt videregående utdanning, fant jeg riktignok ut at den realfaglige og tekniske veien passer bedre til meg. Derfor tok jeg fysikk og matematikk R2 som privatist ved Bjørknes. Nå studerer jeg «Bygg og Miljø» ved NTNU i Trondheim.

Har du en visjon om hva du vil jobbe med i fremtiden? 

I fremtiden har jeg lyst til jobbe med eiendomsutvikling, med særlig vekt på å utvikle ny teknologi og nye innovative løsninger for en mer miljøvennlig byggeprosess. Allerede tidlig i oppveksten har jeg hatt en brennende lidenskap for hus og konstruksjoner. Jeg har derfor alltid visst at jeg ønsket å jobbe med noe innenfor dette. Feltet er riktignok relativt bredt så det var flere andre retninger som ble vurdert, slik som arkitektur, snekker, eiendomsmegling og interiør arkitektur. Jeg fant senere ut at jeg ønsket å utdanne meg som byggingeniør, fordi jeg rett og slett ønsket å få en dypere forståelse og innsikt i oppbygningen av en konstruksjon.

Hadde du noen forbilder eller rollemodeller da du var yngre, eventuelt hvem?

Foreldrene mine har alltid vært gode rollemodeller for meg. Gjennom oppveksten har jeg alltid fått fritt spillerom til å prøve meg på diverse snekker-oppgaver og oppussingsprosjekter. Alt fra helsparkling av vegger til snekring av skap og beisning av trapp, har bidratt til å utvikle min lidenskap for hus og hjem. I tillegg jobber faren som sivilingeniør innenfor VVS og har alltid vist stort engasjement og glede rundt jobben sin. Han har tatt meg med på kontoret mange ganger og vist meg de mange varierte arbeidsoppgaver som dagene hans består av. Han studerte også ved NTNU i Trondheim og har definitivt påvirket meg i valg av studieby, gjennom å dele av historier og minner fra egen studietid.

Hvordan fant du ut av hva du ville studere?

Det var ikke lett å finne ut av hva jeg ønsket å studere, da jeg mener at de fleste fagfelt er interessante om man bare setter seg inn i det. Men med tanke på at jeg ønsket å jobbe med noe innen eiendom og konstruksjon ble valget enklere. Som byggingeniør får jeg mulighet til å kombinere mine interesser innenfor matematikk, skriving og byggeteknikk. I tillegg får jeg utløp for min kreative og sosiale side, da det trolig vil bli en del prosjektarbeid i team sammen med andre.

Hva vil du si er det beste med studiet ditt?

Det beste med «Bygg og Miljø» er den gode variasjonen mellom teoretiske fag, slik som matematikk, mekanikk og fysikk, og morsomme prosjektoppgaver, slik som å utvikle og tegne nye nabolag i Trondheim. Vi har også gjennomført et praktisk byggeprosjekt, som gikk ut på å bygge og å sette opp stenderverk. Dette var veldig gøy og lærerikt! I tillegg fikk vi allerede de første månedene på studie, opplæring i tegneprogrammet Archicad, som for en stor Sims-fan, har vært veldig underholdene å jobbe med.

Har du et godt råd til unge jenter som vurderer en utdanning innen teknologi?

Teknologifeltet er kjempestort, og det er så mye spennende man kan jobbe med innenfor dette. Man er på ingen måte låst til en jobb resten av livet, da feltet kryr av utrolig mange varierte muligheter. Ikke vær redd for å gå en litt annen vei enn vennene dine eller familien din. Ingen av mine venner fra videregående har valgt utdanning innenfor teknologi-feltet, men dette burde ikke være noe hinder. 

Jeg vil også legge til at det ikke er noe problem å ta realfag som privatist etter endt videregående utdannelse, dersom du finner ut at det er dette du ønsker. Man trenger heller ikke være den sterkeste innenfor realfag, for å klare studieløpet. Jeg er for eksempel ikke den sterkeste innenfor fysikk, men så lenge man er motivert klarer man å lære seg hva som helst. I tillegg blir man kjent med veldig mange hyggelige medstudenter som gjerne hjelper til. Teknolgifeltet gir enorme muligheter og er et sikkert valg med tanke på fremtiden!