Gå til innhold

Åse er 24 år, og sier selv at utdanningsløpet hennes har bestått av prøving og feiling. 

Åse forteller at hun trodde at studiespesialisering var den eneste veien til å bli ingeniør, og begynte derfor utdanningen sin der. Det gikk ikke lang tid før hun innså at hun hadde valgt feil, byttet til Teknikk og Industriell Produksjon, hvor hun fant ut at man kan bli ingeniør ved å gå yrkesfag også.

Åse på scenen


Navn: Åse Nerol Kleven

Alder: 24 år

Utdanning: VG1 TIP og VG2 med kryssløp til Automasjon. Deretter gikk jeg ut i lære som automatiker, og tok fagbrevet mitt.

Da jeg stod med fagbrevet i hånda følte jeg meg ikke helt var klar for å begynne «voksenlivet» med fast jobb, og falt valget på å studere Mekatronikk ved Fagskolen Tinius Olsen.

Har du alltid hatt en visjon om hva du ville bli når du ble stor?

For min del var det ikke enkelt å finne ut av hva jeg skulle utdanne meg til, fordi jeg har et stort spenn av interesseområder, men ingeniør ble mer og mer aktuelt da jeg innså at det er et yrke med varierte arbeidsoppgaver og mye kreativitet.

Jeg hadde altså ikke en klar visjon før jeg begynte på videregående, men har alltid hatt et mål om å trives med det jeg holder på med, som jeg syns er det viktigste av alt!

Hva inspirerte deg til å velge en teknologiutdanning?

Den ene tingen som kanskje preget utdanningsvalget mitt, er den gode følelsen man får når man endelig skjønner et konsept, eller et mattestykke, eller får en ide man kan teste ut. Jeg har også en pappa som er oppfinner, og fikk alltid være med han og brødrene mine på verkstedet da jeg var liten. Det har alltid vært gøy å utforske og lære noe nytt.

Hadde du noen forbilder eller rollemodeller, eventuelt hvem?

Mine største forbilder er nok alle de som over lang tid har kjempet for at jeg som jente har fått utdanne meg til akkurat det jeg har hatt lyst til, og hele veien har møtt aksept og respekt fra andre. Det er så lett å ta det for gitt, men dessverre er det ikke alle som er så heldig, selv i år 2020.

Hvor og hva jobber du med i dag?

I dag jobber jeg som ansvarlig for KONGSBERG Innovation Center, hvor vi blant arbeider for å inspirere barn, unge og voksne til å bli kjent med og ta i bruk ny teknologi.

Hva er det beste med jobben og arbeidsplassen din?

Det er så mye, for jeg har jo faktisk fått drømmejobben! Ingen dag er lik, jeg får være kreativ, holde meg oppdatert på ny og kul teknologi, ha mye ansvar for egen hverdag, jobbe med både barn og voksne (og roboter!), og ikke minst komme opp med rare ideer og teste de ut i praksis.

Kan du fortelle litt om utdanningsløpet ditt? Var det vanskelig å komme dit du er i dag?

Utdanningsløpet mitt har bestått av litt prøving og feiling. Jeg trodde for eksempel at studiespesialisering var den eneste veien til å bli ingeniør, og begynte der. Det gikk ikke lang tid før jeg innså at jeg hadde valgt feil, byttet til Teknikk og Industriell Produksjon, og fant ut at man kan bli ingeniør ved å gå yrkesfag også.

Da jeg begynte på yrkesfag, var det mye nytt og læringskurven var høy, og jeg fikk en ekstremt variert, spennende og litt utfordrende hverdag. I tillegg har jeg alltid vært den eneste jenta i klassen, og har fått mange fantastiske kompiser som hele veien har heiet meg frem. Det har hjulpet mye på både motivasjon og selvtillit innenfor faget, og derfor har det heller ikke føltes så vanskelig.

Har du et godt råd til unge jenter som vurderer en utdanning innen teknologi?

Om du tenker at en utdanning innen teknologi kan passe til deg, så er det eneste rådet jeg har å prøve seg frem. Det å starte på yrkesfag har for min del gitt meg god praktisk forståelse, og da er det så mye enklere å forstå teorien fordi man kan koble det opp mot hverandre.

Det er aldri enkelt å finne ut av hva man skal bli, og heldigvis er det helt lov å ombestemme seg senere i livet, og utdanne seg til noe annet. Det verste som skjer om man velger feil er at man får erfaring å ta med videre. 

Jeg vil veldig gjerne ha flere flinke kollegaer, og om du ønsker et sikkert, variert, morsom og fremtidsrettet yrke, anbefaler jeg sterkt å lete frem noen alternativer innenfor teknologi. Jeg heier på deg!

Vurderer du å velge yrkesfag? 

Her er et siste tips fra Åse:

"Å ta fagbrev er kanskje den tryggeste veien til arbeidslivet. Du får tidlig arbeidserfaring, en betalt utdanning og en spennende, variert hverdag."